آشنایی با Microsoft System Center Data Protection Manager

تهیه نسخ پشتیبان همواره یکی از اقدامات مهم نگه داری زیرساخت های IT در سازمان ها به شمار می آید. راهکار Data Protection Manager به عنوان یکی از راهکار های مجموعه System Center، با تکیه بر مولفه های موجود در سیستم عامل ویندوز و سایر راهکار های مایکروسافت امکان مدیریت تهیه نسخ پشتیبان و بازگردانی آن ها را به صورت مرکزی فراهم می آورد. برای تحت محافظت قرار گرفتن سرور ها، سرویس های و کلاینت ها (در صورت نیاز) لازم است عامل پردازشی (Agent) مربوط به DPM روی آن کامپیوتر ها نصب گردد. سپس از طریق کنسول مرکزی این نرم افزار، می توان هر یک از Data Source های لازم را در یک Protection Group تعریف گردد و سپس Backup، Storage، Retention و Restore قابل دسترسی خواهند بود.

آشنایی با System Center Data Protection Manager

DPM یک راهکار پیشرفته برای تهیه نسخ پشتیبان محسوب می گردد و از گستره بالایی از محصولات و متد های مختلف تهیه نسخ پشتیبان همچون Incremental، Deferential و express full backup با استفاده از Synchronization پشتیبانی می کند. از سوی دیگر DPM قابلیت مدیریت و ذخیره سازی بر روی انواع Media همچون Tape را دارا می باشد و قابلیت تنظیم Data Retention برای حذف خودکار نسخ پشتیبان از رده خارج را دارا می باشد.

image0021336073117969[1]

Synchronization

DPM قابلیت تهیه نسخ پشتیبان و Synchronization آن ها روی دیسک را دارد. در این فرایند، DPM یک Replica از اطلاعات را ایجاد و آن را حفظ می نماید. سپس DPM تعدادی Recovery Point یا Snapshot از Replicated Data را از روی Replica ایجاد شده می سازد. کلیه Replica ها در Storage Pool نگه داری می شوند. Storage Pool ها Disk ها یا volume هایی هستند که به DPM جهت ذخیره نسخ پشتیبان تخصیص یافته شده است. Replica ها در یک Interval از پیش تعیین شده Synchronize می گردند. از طریق فرایند Synchronization و با استفاده از Agent روی سرور های تحت محافظت DPM، تنها تغییرات اطلاعات از سرور محافظت شده یاProtected Server به سرور DPM منتقل می گردد. این فرایند به یکی از صورت های زیر در DPM می تواند صورت پذیرد.

۱) Incremental synchronization: DPM بررسی می کند که چه تغییری روی Data Source (داده های محافظت شده) حاصل شده است و Delta تغییرات را روی Replica اعمال می کند.

۲) Incremental synchronization with consistency check: علاوه بر مورد فوق، یک بررسی block-level روی Replica به منظور اطمینان از Consistency صورت می گیرد.

متد Synchronization در DPM وابسته به نوع داده های محافظت شده متمایز است. این امر سبب می شود تا DPM یک راهکار Application-Aware باشد. به عنوان مثال، متد مورد استفاده توسط DPM برای Microsoft SQL Server، Microsoft Exchange Server، Microsoft SharePoint و File Server متمایز می باشند. این امر سبب می گردد تا تهیه نسخ پشتیبان هر یک از راهکار های اشاره شده در فوق به بهینه ترین حالت مبدل گردد.

Consistency Checker

همواره یکی از نگرانی ها در تهیه نسخ پشتیبان تهیه شده بررسی صحت آن ها می باشد. جهت بررسی صحت نسخ پشتیبان تهیه شده، DPM از یک مکانیزم Consistency Check (CC) به صورت Block-by-Block پیشرفته استفاده می کند. CC در سه بخش قابل تقسیم است: ۱) Lightweight Check 2) Heavyweight Check 3) Fix-up

Consistency Check پس از آنکه Initial Replica (IR) ساخته می شود آغاز می شود. زمانی که IR به تمام رسید، اگر نتیجه مقایسه دیتا با Replica به صورت inconsistent باشد، DPM با استفاده از Agent نصب شده و برخی مولفه های دیگر اقدام به مقایسه Metadata ها می کند و در نهایت از طریق فرایند CC، مجددا Consistent می گردد. لازم به ذکر است فرایند CC روی سرور محافظت شده و روی سرور DPM بار پردازشی حاصل می کند، لذا لازم است منابع مورد نیاز CC که برای هر سرور با توجه به ماهیت اطلاعات متمایز است، به سرور های مذکور تخصیص یابند و یا CC در ساعات خارج از بار کاری صورت پذیرد.

عامل

عامل (DPM Agent) یک نرم افزار است روی هر یک از کامپیوتر هایی که تحت محافظت DPM قرار می گیرند لازم است نصب گردد و عملکرد های زیر حاصل می کند:

– معین کردن دیتا هایی که DPM می تواند از آن ها محافظت کند و یا بازگردانی کند.

– ذخیره تغییراتی که روی داده های محافظت شده می شود روی Change Journal. برای هر یک از Volume های محافظت شده، عامل یک Change Journal مجزا ایجاد می کند و آن را تحت یک Hidden File روی همان Volume نگه داری می کند.

– Change Journal را از روی کامپیوتر تحت محافظت به سرور DPM منتقل می کند.

– این امکان را فراهم می آورد تا DPM بتواند کامپیوتر تحت محافظت را Browse کند و دستورات ارسالی DPM را اجرا کند.

عامل شامل دو مولفه می باشد:

– Protection Agent: بخشی از عامل که به صورت دائمی روی سرور قرار می گیرد.

– Coordinator Agent: در زمان نصب، به روز رسانی و یا حذف Agent به صورت موقت روی کامپیوتر محافظت شده نصب می گردد.

نصب عامل انحصارا از طریق همان DPM امکان پذیر است و امکان تخصیص مجدد عامل نصب شده به یک DPM سرور دیگر وجود ندارد. در اکثر سناریو ها نصب عامل می تواند به صورت خودکار صورت گیرد؛ با این وجود در برخی از سناریو ها لازم است عامل به صورت دستی نصب گردد.

آشنایی با System Center Data Protection Manager

Protection Group

یک Protection Group یک کالکشن از منبع های اطلاعاتی است که توسط DPM تحت محافظت قرار می گیرد و دارای تنظیمات یکسان Backup و Restore می باشند. تنظیمات زیر در یک Protection Group قابل اعمال است:

– Data Source

– Backup Storage

– Recovery Point

– Allocated Disk Space

– Initial Replication

– Consistency Check

به منظور تعیین Protection Group روش های متعددی می توان اتخاذ کرد:

۱) بر اساس Computer

۲) بر اساس Workload

۳) بر اساس Recovery Point Objectives  – RPOs /Recovery Time Objectives  – RTOs

۴) بر اساس نوع داده ها

End-user recovery

این قابلیت این امکان را برای کاربران نهایی ایجاد می کند تا بتوانند داده ها را بازیابی نمایند. کاربران می توانند با استفاده از Document Recovery task pane در Microsoft Office، از طریق یک DFS و یا Shared Folder های روی سرور DPM اقدام به بازگردانی اطلاعات نمایند. برای ایجاد این قابلیت لازم است قابلیت End-user Recovery در DPM فعال و درستی تنظیم گردد و Shadow Copy Client روی کامپیوتر Client نصب گردد.

Self-service recovery

در بسیاری از سازمان های بزرگ، Restore شدن پایگاه های داده در مقایسه با سایر موارد بیشتر اتفاق می افتند. از سوی دیگر مدیران پایگاه های داده، همواره روال های معینی برای Backup و Restore تبیین می کنند. این قابلیت مدیران SQL Server را قادر می کند تا به نسخ پشتیبان تهیه شده توسط DPM دسترسی پیدا کنند و در صورت نیاز اقدام به restore کردن Microsoft SQL Server Database ها نمایند. با استفاده از PM Self-Service Recovery Configuration Toll امکان ساخت و مدیریت سطوح دسترسی و تعیین کاربرانی که مجوز Self-service recovery را دارند وجود دارد. سپس کاربران با استفاده از DPM Self-Service Recovery Wizard قادر به Recover کردن Database های مطلوب خود خواهند بود.

4 دیدگاه
  1. mshayan21 says

    تشکر. بسیار عالی!

  2. milad says

    مثل همیشه عالی

  3. majid says

    سلام
    میخواستم ببینم کتابی میشناسید که مبحث Microsoft System Center Data Protection Manager رو به طور تخصصی باز کرده باشه و توضیح داده باشه ، البته فارسی
    ممنون

    1. Technet24 says

      فارسی خیر. اما میتونید از این داکیومنت مایکروسافت استقاده کنید:
      http://download.microsoft.com/download/4/7/1/47182eca-47d2-4b2b-839b-c59e7d9af070/sc2012_dpm_completedocumentation.pdf

دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.